1039 Budapest, Fodros utca 38-40. | Telefon/Fax: 388-65-85 - Telefon: 240-10-70 | E-mail:
OM azonosító: 034832
Alapítvány a Fodros utcai iskoláért Számlaszám: 11703006-20052755 Adószám: 18034271-1-41
Fenntartó intézmény: Észak-Budapesti Tankerületi Központ

Március a 2. a-ban

A víz világnapja - Március 22-én ünnepeljük éltető vizünket. Idén Bárány Márti néni papírszínházzal készült, ahová a belépő egy kék színű kéz volt. A 2.a osztály nagyon élvezte az előadást, szinte lubickolt benne. Tetszett a víz körforgásáról szóló mese, amivel minden alsós osztályt meglátogatott, mint egy vándormesemondó.

 

Az alkalomra ajtódekorációt is készítettünk, és kék színű ruháink mellé kék virágokat hajtogattunk. Vízzel és limonádéval koccintottunk, majd meghallgattuk a vízzel kapcsolatos kiselőadásokat, megnézegettük a vizes képgyűjteményt, és Tünde néni is vetített nekünk mindenféle vizekről: folyóról, tóról, tengerről, óceánról, és láttunk képeket tiszta és szennyezett vizekről. Mindenki döbbenten figyelte azokat a képsorokat, ahol a piszkos, szeméttel teli vízből próbálnak halászni, élelemhez jutni szegénysorsú gyerekek.

Megfogadtuk, hogy mi nem szemetelünk, vigyázunk környezetünkre, szelektíven gyűjtjük a szemetet, ezzel járulunk hozzá vizeink, Földünk megóvásához.

 

Húsvét nálunk - A tavaszi szünet előtti utolsó napon locsolkodós, nyusziváró húsvétolást tartottunk a cserebere vásár után. Nyuszis rejtvényekkel, találóskérdésekkel vette kezdetét az ünneplés, ahol a legügyesebbek sok csokitojást gyűjthettek. Ezután az osztály két csoportra oszlott. A fiúk "csatasorba" álltak kölnijeikkel, hogy megöntözzék a lányok. A hervadástól tartó leányzók elővették a locsolkodóknak szánt csokitojásaikat, süteményeiket, és várták a versikéket. A 4 legbátrabb fiú -a többiek nevében is- elszavalta a locsolóversét, majd kezdetét vette a hagyományos kölnivizes öntözés. Cserébe megkapták a tojásokat, amiket örömmel gyűjtögettek. 17 db jutott mindegyiknek, mivel ennyi lányt locsolhattak meg.

 

Az illatos ünneplés után következett az ízletes hagyományőrzés. Sonkával, tojással, újhagymával, kaláccsal terített asztalt álltak körbe a gyerekek, és nagy örömmel falatoztak a finomságokból.

Ezúton is köszönjük a kedves szülőknek a sok finomságot, ami után már nehezebben csúszott le a desszert, de megbirkóztunk a répatorta, a bárány formájú kalács és nyuszis süti nagy részével.

 

Mindenki kellemes húsvéti ünnepeket kívánt egymásnak, és boldogan várta a tavaszi szünetet.

 

Tünde néni és a 2.a