1039 Budapest, Fodros utca 38-40. | Telefon/Fax: 388-65-85 - Telefon: 240-10-70 | E-mail:
OM azonosító: 034832
Alapítvány a Fodros utcai iskoláért Számlaszám: 11703006-20052755 Adószám: 18034271-1-41
Fenntartó intézmény: Észak-Budapesti Tankerületi Központ

Fodrososok erdélyi kalandjai

Határtalanul! Pályázat keretében a Fodros Általános Iskola 22 nyolcadikos tanulójának volt lehetősége végig járni Erdélyben a „Só útján” című programot.

     Szeptember 22-én kora reggel indultunk útnak az iskola elől. Első hosszabb pihenő állomásunk a Király-hágón volt, innen tovább haladtunk Kolozsvár irányába, ahol az idegenvezetőnket is felvettük. Kolozsváron megnéztük Sárkányölő Szent György szobrát majd a Farkas utcai református templomba mentünk, ahol a helyi református közösség vezetője mesélt nekünk. A belváros felé vettük az irányt, ahol Mátyás király szoba található, illetve megtekintettük Mátyás király szülőházát is.

      Innen Kolozsvár utolsó helyszínére a Házsongárdi temetőbe mentünk, ahol rövid sétát tettünk. Folytattuk busz utunkat és a Tordai sóbánya volt a következő helyszínünk, ahol rengeteg különlegességet tudhattunk meg a lélegzetelállítóan szép bányáról. Az első nap zárásaként Székelyszentlélekre utaztunk, ahol a szállásunk volt, nagyon nagy vendégszeretettel fogadtak bennünket a Becsali Panzióban, még süteményt is készítettek nekünk.

     Második napon a helyiek ajánlására a Jézus szíve kilátóhoz mentünk, ahova egy jeep hátulján utaztunk, még a kora reggeli hideg ellenére is jó hangulatban végig énekeltük az utat. Ezt követően Farkaslakára látogattunk, ahol Tamási Áron született, itt egy nemzeti színű szalagot helyeztünk el tiszteletünk jeléül az emlékműre.

      Következő állomásunk Szováta volt itt a Medve tavat sétáltuk körbe és gyönyörködtünk a táj szépségében. Ismét buszra szálltunk és felkerestük a Parajdi sóbányát. Innen az utunk Korondra vitt, ahol a helyi sóvágó mesélt nekünk arról, hogy készülnek például a sólámpák, ezt követően mindenkinek volt lehetősége vásárolni Korond utcáin a szerettei számára. Innen még ellátogattunk Székelyudvarhelyre, ahol a rossz idő miatt csak kevés időt töltöttünk, de megnéztük a református kollégium épületét.

   A második nap zárásaként még ellátogattunk Szejkefürdőre, ahol 15 székelykapunk át jutottunk el Orbán Balázs sírjához, melyre szintén nemzeti színű szalagot helyeztünk el.

      Harmadik napon elég hosszú út állt előttünk Székelyszentlélekről először Gyergyószentmiklósra utaztunk, hogy megnézzük az örmény templomot innen egészen a Békás-szorosig utaztunk, ahol csodálatos környezetben tettünk sétát és néhány sziklára fel is másztunk. Innen a Gyilkos-tóhoz utaztunk, ahol meghallgathattuk, hogy hogyan is keletkezett valójában, illetve a legenda szerint a tó.

    A nap végén pedig ellátogattunk Csíksomlyóra a pünkösdi búcsú helyszínére, ahol megnéztük belülről a kegytemplomot és mindenki elmondhatta a kívánságát Szűz Máriának. A nap zárásaként Csíkszeredában álltunk meg, hogy mindenki tudjon vásárolni a másnapi haza útra.

      Negyedik nap mielőtt hazaindultunk volna még meglátogattunk néhány helyszínt, elsőként Fehéregyházára mentünk, ahol Petőfi kútját néztük meg, a helyiek szerint Petőfit itt látták utoljára. Innen Segesvárra mentünk a festői belvárosba, itt az Óratornyot és a Diáklépcsőt néztük meg amin fel is sétáltunk. Utolsó helyszínünk a haza indulás előtt Marosvásárhely volt, ahol szintén belvárosi sétát tettünk.

A kirándulás nagyon jól sikerült az osztályközösség és az összetartás csak erősödött a kirándulás alatt.

Néhány vélemény, amit az osztályom írt:

„nagyon tetszettek a sóbányák, jó volt, hogy voltak szabad programok is. nagyon jó volt a szállás, a házi asszony, mindig mikor visszaértünk süteménnyel várt minket. Aranyosak voltak az ottaniak, jó volt az ételkínálat. Élvezetes volt ez az egész 4 nap, nagyon jók voltak a programok is.”

„Sokan azt gondolják, hogy a busz utak nagyon unalmasak, viszont az osztály nagyon jól megoldotta. Sok jó zenével, énekléssel. Szerintem a legjobb élmények a buszon voltak, de persze sok jó élmény volt a buszon kívül is”

„Jó volt a hangulat. Tökéletes csapatépítő program.”

Lajos Noémi