1039 Budapest, Fodros utca 38-40. | Telefon/Fax: 388-65-85 - Telefon: 240-10-70 | E-mail:
OM azonosító: 034832
Alapítvány a Fodros utcai iskoláért Számlaszám: 11703006-20052755 Adószám: 18034271-1-41
Fenntartó intézmény: Észak-Budapesti Tankerületi Központ

Egy emlékezetes délelőtt, avagy múzeumi nap a Fodrosban

Már évek óta hagyomány nálunk, hogy az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon múzeumi napot tartunk, ekkor minden osztály múzeumi foglalkozásokon vesz részt. 

Az alsósok idén 3 helyen jártak, a legkisebbekhez és a 3.b osztályhoz pedig Utazó Múzeumként házhoz jött a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Csokimánia és a Répa, retek, mogyoró c. előadásaival.

A 2. évfolyamosok a Goldberger Textilipari Múzeumba látogattak el, a 3.ab osztály pedig a Mezőgazdasági Múzeumba utazott.

A negyedikesek a Kiscelli Múzeumban vettek részt a Ragyogj! c. kiállításon.

A felső tagozatos osztályok is kedvükre válogathattak Budapest múzeumai között. Népszerűnek bizonyult például a Természettudományi Múzeum dinoszaurusz kiállítása, de a Hadtörténeti Múzeum is jó választás volt.

Mindenütt érdekes feladatokkal fogadták a gyerekeket. Élménydús nappal zártuk az októbert, és indulhattunk az őszi szünetre.

Íme, néhány osztály beszámolója a kellemes programról:


Ragyogtunk a Kiscelliben

A múzeumi napon a Fodros negyedikesei a Kiscelli Múzeumban jártak. 

 

A "Ragyogj!" c. divattörténeti kiállításon megcsodáltuk a flitterekes, csillogó ruhákat, cipőket, ámultunk a restaurált, régi ruhakölteményeken, játékos feladatokban csillogtattuk meg a tudásunkat.

Az állandó kiállítás termeibe is bekukkantottunk, érdekességeket hallhattunk az épületről, egyes kiállítási tárgyak történetéről. Még a kriptába is bemehettünk, ahol teljes sötétbe burkolódzva, csak néhány kislámpa fényénél villantak fel az ott látható freskók. 

A múlt árnyai és a jelen csillogása együtt nyűgözte le a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Igényes programot állítottak össze a múzeum munkatársai, amiért külön köszönet jár.


A 3.a és a 3.b osztály sem unatkozott a Mezőgazdasági Múzeumban. Múzeumpedagógiai foglalkozásuk témája: Az erdő kincsei, Az erdő üzenete.

Tartalmas, színvonalas kiállítást láttunk, amit izgalmassá tett a tevékenykedtetésen, tapasztaltatáson alapuló múzeumpedagógiai foglalkozás (különböző érzékszervekkel való "látás": gyógynövények felismerése szaglás alapján, őz szőr, muflon szarv tapintása, zsákban az erdő terméseinek felismerése tapintással). 

Ahogy a mese is tanította, reméljük minden kisgyermek " LÁTÓ EMBERKÉNT" hagyta el a múzeumi erdőt.

 

A 2.a osztályos gyerekek a Goldberger Textilipari Múzeumban jártak. Készítettek nyomódúcot, és megismerkedtek a kékfestés titkaival. Nagyszerű program volt, minden gyerek tele élményekkel tért haza.

 

Mi, 5.b-sek a Vendéglátóipari Múzeumban voltunk. Pályaorientációs foglalkozáson vettünk rész. A program vendéglátás előadóinak világába kalauzolt minket, ahol ügyességi és gondolkodtató játékokkal ismertük meg, mit érdemes a hétköznapi életünkhöz eltanulni a táncosok, bűvészek, zenészek, artisták tudományából. Izgalmas, tartalmas foglalkozás volt

 

A múzeumi délelőttöt a 6.a osztály a Hadtörténeti Múzeumban töltötte, ahol Mátyás királlyal kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. 

A szép őszi napra való tekintettel egy kis városnézés is volt a programjukban.

A Budai várhoz siklóval mentek fel, megtekintették a Sándor-Palotát a Mátyás-templomot és a Halászbástyát is. Nagyon jó hangulatban telt az egész nap.