1039 Budapest, Fodros utca 38-40. | Telefon/Fax: 388-65-85 - Telefon: 240-10-70 | E-mail:
OM azonosító: 034832
Alapítvány a Fodros utcai iskoláért Számlaszám: 11703006-20052755 Adószám: 18034271-1-41
Fenntartó intézmény: Észak-Budapesti Tankerületi Központ

Egy délelőtt az állatkertben

Az ÖKO-napok kedvenc programja nálunk a Fodrosban az állatkerti délelőtt.

Amikor osztályfőnökünk felvetette, hogy a legközelebbi kirándulásunk célállomása az Állatkert lesz, osztatlan lelkesedés fogadta az ötletet. Állatkert!!! Tudom – a KFT. zenekar jóvoltából – , hogy mi minden vár ott ránk: „Párduc, oroszlán, gorilla. Ja, meg makákó…” Hát így vágtunk neki ennek a kétórás kalandnak.

A kellemes tavaszi, (nyáriasan meleg) reggelen a különbuszunk átsuhant velünk a városon, s már kezdhettük is túránkat. Csapatokban, kisebb baráti társaságokban fedezhettük fel az objektumot.

Persze az állatok látogatásán túl feladatot is kaptunk: riportot kell készítenünk egy állatkerti dolgozóval.

Hogy „erőt gyűjtsünk a munkához”, a játszótéren kezdtük a napot. Persze, ezt meguntuk egy idő után és úgy döntöttünk, megnézzük azt, amiért tulajdonképpen jöttünk.

Úgy alakult, hogy először a „sarkvidéken” tettünk kirándulást, vagyis a fókák, pingvinek, jegesmedvék földjén. Ez az egyik kedvenc területünk, órákig tudnánk gyönyörködni a nagymackókban, pláne, hogy a felmelegedés következtében lassan már kizárólag csak állatkertekben láthatóak ezek a fenséges fenevadak.

 

Innen már elviselhetőbb éghajlatú térségek felé indultunk. A kontinentális, mediterrán illetve trópusi éghajlat állatvilágát a kecskék, makik, tigrisek és páviánok személyesítették meg. Apropó, tigrisek. A tigrisek kifutójánál álltunk éppen, amikor a terület ura elüvöltötte magát. Ilyen közelségben bizony borzongató volt hallani. Sikerült riportot készítenünk az itt tartózkodó állatgondozóval is, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre, sőt érdekes sztorikat mesélt nekünk az itt élő állatok mindennapjairól.

Már a tévében is félelmetesnek tűnnek a kígyók, ezért ha már itt voltunk, nem hagyhattuk ki a hüllőházat sem. Eddig sem volt túl nagy késztetésünk, hogy kígyót, békát tartsunk otthon, de ez a mostani, hüllőknél tett látogatás csak megerősített bennünket ebben. Félelmetesek és büdösek. Szóval, jó helyen vannak ők ott, ahol vannak, az Állatkert terráriumában.

 

Ennyi néznivaló után jól elfáradtunk, ezen pedig csakis egy jókora fagyi segíthetett.

Addigra már megjártuk a sarkvidéket, túléltünk egy tigrisüvöltést és halált megvető bátorsággal végigmentünk a kígyóházon, a végére hagytuk a Varázshegyet. Ezt a tényleg varázslatos hegyet mesterségesen építették, és a különböző földtörténeti korokba enged bepillantást. Például ősállatok szobrait láthatjuk itt.

Minden jónak vége szakad egyszer, így lassacskán hazafelé indultunk. Otthon lesz mit mesélni! Jó lenne többször ellátogatni az állatkertbe…szívesen mennénk a szüleinkkel is.